dzieci szczęśliwe, syte i bezpieczne ...

Samorządowe Przedszkole nr 44 w Krakowie

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE Nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,  które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak, aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergiami i nietolerancją pokarmową.

W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.

Numery alergenów występujących w naszych posiłkach:

1. Zboża zawierające gluten

2. Jaja i produkty pochodne

3. Ryby i produkty pochodne

4. Orzeszki ziemne (arachidowe)

5. Soja i produkty pochodne

6. Mleko i produkty pochodne

7. Orzechy

8. Seler i produkty pochodne

9. Nasiona sezamu i produkty pochodne

10. Dwutlenek siarki

11. Gorczyca i produkty pochodne

Prawidłowe żywienie dziecka w okresie przedszkolnym to jeden z najważniejszych czynników gwarantujących zdrowie i prawidłowy rozwój fizyczny i umysłowy dzieci.

W naszym przedszkolu zapewniamy dzieciom smaczne i zdrowe posiłki. Podajemy dzieciom pokarmy zawierające najwyższe wartości odżywcze. Uwzględniamy indywidualne potrzeby żywieniowe.

W naszej przedszkolnej kuchni przygotowujemy domowe posiłki. Panie kucharki same robią domowe pierogi, racuchy, naleśniki, wykonują świeże surówki z warzyw i sałatki owocowe. Przygotowywane są one w całości przedszkolu w warunkach zgodnych z przepisami i normami zatwierdzonymi przez rejonową stację sanitarną.

Każdego dnia dzieci jedzą w przedszkolu trzy smaczne posiłki: I śniadanie (grupy starsze w formie szwedzkiego stołu), II śniadanie i obiad. Stanowią one ¾ dziennego zapotrzebowania dziecka w wieku przedszkolnym na białko, węglowodany, tłuszcze i witaminy.

Tygodniowy jadłospis jest zawsze dostępny do wglądu Rodziców na tablicy ogłoszeń. Indywidualne jadłospisy (diety) można odbierać w poniedziałki u nauczycieli grup.

Intendent zastrzega sobie prawo do niewielkich modyfikacji jadłospisu.

Na każdą prośbę dzieci podajemy wodę mineralną.

Wróć do góry
Przejdź na dół